3D Studio Max Dersleri-1 Arayuz Tanima

3D Studio Max Dersleri-1 Arayüz Tanıma


Nedir bu 3ds max programı: 3ds max programı Autodesk firması tarafından geliştirilen 3 boyutlu modelleme ve görselleştirme programıdır. 3d max programına yeni başlayanlar için versiyon farklılığı bir sorun olarak algılansa da programın geliştiricileri , programın arayüzünü fazla değiştirmeden yeni versiyonları yayınlamakta olduğundan, yeni kullanıcılar için versiyon sorunu aslında yoktur.

3D studio max programı açıldığında genel olarak her programda olan bir üst menü ve bu menünün altında bulunan bir Araç Çubuğu(Tool Bar) ile ekranın yan tarafında bulunan Komut panelini görürüz.Ekranın çoğunluğunu kaplayan dört parçaya ayrılmış sahne Viewport penceresi , sahnenin Üst (Top),Ön(Front),Sol yan(Left),ve Perspektif(Perspective) görünümlerini gösterecek şekilde ayarlanmıştır.Bu pencereleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Viewport pencerelerinin altında animasyon için kullanılan Zaman Çubuğu(Time Line) bulunur. Ekranın altında ise objelerin koordinat özellikleri ve navigasyon kontrollerinin olduğu alt menü bulunmaktadır.
3d_studio_max_ana_ekran
3D Studio Max Giriş Ekranı


3d studio max açılışta ekrana hoş geldin ekranı ile karşılaşırlar, bu ekran programı her açtığında otomatik açılmaktadır, bu ekranın programı her açtığınızda karşınıza çıkmaması için hoş geldin ekranında iken sol alt köşede yer alan Show this Welcome screen at startup işaretini kaldırarak iptal edebilirsiniz , tekrar ekranı görmek isterseniz Help menüsü altından Welcome Screen sekmesi ile açabilirsiniz
3dsmaxstartup
3D Studio Max Başlangıç Ekranı



Viewportlar ile çalışma
Viewportlar da hangi görünümde iseniz view penceresi etrafı sarı çerçeve olarak gözükmektedir.
View ekranlarını tam ekran yapmak yada dörtlü ekran haline getirmek  için klavye kısayolu Alt+W kullanılır.

Mouse'un orta tuşu ile Pan (düzlemsel hareket) yapılarak sahne düzlemsel görüntülenir.Klavyeden Alt tuşu basılı iken mouse'un orta tuşuna basıldığında ise Rotate(döndürme) işlemi yapılır.
Sahnedeki objelerin görüntülenme modları view üzerinden değiştirilebilir.Görünüm arası geçişler çalışmalar sırasında sık yapılan bir işlemdir. Örneğin klaveyden T harfine basarak Top görünümüne geçebiliriz.Viewport yazısına tıklayarak açılan pencereden görünüm değiştirilebilir,klavye kısayolu V.

Dosyalar ve İmport/Export  İşlemleri
3dsmax simgeBirden fazla dosya ile çalışarak sahne birleştirilmesi yapılabilir.File menüsünde yada
simgesine tıklayarak İmport sekmesinde bulunan Merge komutu ile iki dosayının sahnelerini birleştirebiliriz. İki dosyadan biri açık iken Merge komutu ile diğer dosyayı seçiyoruz.Seçilen dosyanın sahnesinde bulunan objelerin listelendiği bir pencere açılır ve birleştirmek istenilen objeler seçildikten sonra OK tuşuna basılır.Birden fazla objeyi seçmek için klavyeden H kısayol tuşu ile Select From Secene penceresi açılır, objeler shift tuşuna basılı tutarak seçebilirsiniz.Obje birleştirme işlemi tamamlandıktan sonra File menusunden yada üst kısımdaki disket işaretine tıklayarak Save diyoruz.
3dsmax select from scene
3D Studio Max birden fazla obje seçimi

3D Studio Max Ayarları ve Arayüz Düzenleme
Ctrl+Z , geri alma işlemi her programda genel olarak kullanılan kısa yoldur.Programda fazla geri işlemi kullanırsanız geri alma işleminin sayacını ayarlamak için üst kısımda ki Customize sekmesine tıklayarak açılan listeden Preferences seçeneğini seçiyoruz.General sekmesi altında bulunan, Secene Undo Levels ayarını istediğiniz kadar arttırabilirsiniz.
3dsmax geri alma sayısı
3D Studio Max Geri alma işlemi sayısı


Preferences Settings altındaki Files sekmesinde Auto Backup panelinde ise çalışma sırasında sahnenin otomatik kaydetme süresini ve kaydetme sayısını ayarlıyorsunuz.
3dsmax otomatik kayıt süresi
3D Studio Max otomatik kayıt süresi
Çalışılan projenin ölçü birimi ayarını değiştirmek için Customize menüsünden Units Setup seçeneği seçilerek açılan pencereden System Unit Setup butonuna tıklayarak, açılan pencereden istenilen ölçü birimi seçilir. Display Unit Scale panelinden ise objenin ölçü birimi seçilir.
3dsmax ölçü birimi
3D Studio Max Ölçü birimi ayarlama
Programın arayüzünü değiştirmek için Customize menüsünden Load Custom UI Sechema seçeneği ile kayıtlı olan bir arayüz seçilebilir.Programı yeni öğrenen arkadaşlar için tema değiştirmeyi önermiyorum çünkü farklı temalarda ki yanlış işlemler bazen programın tekrar kurulumunu gerektirebiliyor.
3dsmax arayüz değiştirme
3D Studio Max Arayüz değiştirmek

Customize menüsünde bulunan Customize User Interface seçeneği tıklandığında , açılan pencereden bütün program elementlerinin görünümleri değiştirebilir,kendinize özel arayüzü yapabilirsiniz.
3dsmax kısayol


3dsmax programının arayüzüne genel bir giriş yaptık. İkinci dersimizde Objelerle çalışma konusuna değineceğiz. 









Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar