Bilgisayar parçaları ve görevleri

bilgisayar


Anakart(Motherboard)’ın bir devlet olduğunu varsayalım. Diğer bütün birimler devlete bağlı olarak haberleşirler. Anakart devletin bütünlüğünü oluşturur,tüm bireyler üzerinde çalışır.Yani tüm donanımlar anakart üzerine takılır.Bütün donanımlar birbirleri ile anakart üzerinden haberleşir. 
anakart
Anakart


İşlemci(Cpu) ise başbakandır  , kullanıcıların yaptıkları işlerin yapılmasını sağlayan  birimdir. Yani Mouse ekranda sağa sola hareket ettirme işlemini yapar yada bilgisayardan video izleme işinin yapılmasını sağlar .İşlemci olmazsa bir işlem yapılmaz o yüzden başbakan gibidir. İşlemci hızının yüksek olması yapılan işin daha hızlı yapılmasını sağlar
cpu
işlemci


Ram Bellek ise Devlet’in katibidir , kullanıcıların yaptıkları işleri hafızasına kaydeder, gerektiğinde kullanır,  gerektiğinde siler. Bilgisayar kapanıp açılınca sıfırlanır. Bilgisayardan bir Word dosyası açtığınızda dosyanın bilgilerini , boyutunu hafızasına yazar yani yapılan her işi hafızasına kazır. Ram miktarı ne kadar çok olursa hafızasında tutabileceği iş sayısı o kadar çok olur.
ram
Ram

Rom Bellek(Read only memory), Anayasaya benzer. Anakart üzerinde sabit olarak bulunan, değiştirilemeyen bellektir.

BIOS Temel giriş çıkış sistemi Bellekte çalışan arabirimdir. İşletim sistemi ile donanım arasındaki sürücüler toplamını içeren yazılımdır. Bilgisayar ilk açıldığında siyah arka plan üzerindeki beyaz yazılar gördüğünüz ekrandır.


Harddisk(Hdd) ise Devlet’in  arşividir. Tüm bilgiler evraklar, dosyalar, resimler,videolar burada saklanır.İhtiyaç duyulduğunda kullanılır, Harddisk boyutu ne kadar çok olursa Devlet arşivi o kadar çok evrak saklayabilir.
hdd
Harddisk


Ekran Kartı Devletin televizyonudur. Yapılan tüm işlemleri monitör vasıtasıyla ekrana aktarılmasını sağlar. Oynadığınız oyunların görüntü kalitesi, ekran kartı kalitesine bağlı olarak değişir. Ne kadar kaliteli bir ekran kartınız varsa izlediğiniz görüntü kalitesi de buna bağlı olarak artar .En son çıkan oyunları yüksek kalitede oynayabilmeniz ekran kartınızın gücüne bağlıdır
ekran kartı
Ekran kartı


CD/DVD-Rom(Compaq Disc);CD ve DVD'leri okumaya yararlar. CD-RW yada DVD-RW olanlar hem okuma işlemi hemde yazma işlemi yapar.
dvd rom
CD-Rom



Sata kablosu ; Sata kablosu Harddisk,CD-Rom ve Anakart arasındaki bağlantı kablosudur  Yani arşiv ile devletin haberleşmesi bu kablolar sayesinde gerçekleşir.
Sata kablosu


Güç Kaynağı(Power Supply,PSU) ; Devlet’e güç sağlayan elektrik santralidir. Bilgisayardaki tüm parçalar anakart üzerinden beslenir  anakarta elektriği power supply sağlar yani Devletin elektriğini üretir.
psu
PSU


Yazılım  ; Devlet’in birbiri ile haberleşmesini sağlar. Devlet’in Cumhur başkanıdır. Bilgisayarda kullandığınız her program yazılım kullanılarak yapılmıştır. Windows işletim sistemi bir yazılım aracılığı(C programlama dili)  ile yazılmıştır. Yazılım olmadan devlete bağlı olan organlar birbirlerini tanıyamaz.


Driver(sürücü);Anakarta bağlı olan donanımların , ne olduğu , ne işe yaradığı bu yazılımlar sayesinde anakarta bildirilir. Anakart bu sürücüler sayesinde kendisine bağlı olan donanımlarla haberleşir. Windows işletim sistemi birçok donanımın sürücüsünü tanıyabiliyor , yeni bir donanım aldığınızda eğer işletim sisteminiz bu donanımı tanımamış ise bu donanımın sürücüsünü sizin bilgisayara yüklemeniz yani tanıtmanız gerekiyor.

Yorumlar

  1. Bu harika bir blog, daha önce pek çok önemli bilgiyi içeren bu tür bir makaleyi daha önce hiç görmedim ...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar