10 Adımda Macbook Pil Ömrünü Arttırma

10 Adımda Macbook Pil Ömrünü Arttırma

Macbook bilgisayarlar he geçen gün daha ince ve daha güçlü hale geliyor, ancak Macbook pil ömrünü hiç değiştirmezler.
Piyasadaki mevcut Macbook’lar oldukça güçlü bir donanıma sahip olsalar da en iyi ihtimalle önceki Macbook pil ömrüne sahipler.Ortalama Macbook pil ömrü dört saattir.
Peki bu durumda daha fazla pil ömrü için ne yapılabiliriz?

1.En Güncel MacOS Sürümüne Yükseltin

Pil ile ilgili sorun yaşadığınızda ilk olarak bilgisayarınızı son sürüme yükseltmek olmalıdır. Şuan ki son sürüm macOS Sierra, 2009 yılından sonraki Mac bilgisayarlar, macOS Sierra’ya yükseltilebilir.
macbook pil - upgrade

2.Pilinizi Kontrol Edin

Macbook pil ömrünüz gerçekten kötüyse, özellikle MacBook’unuz bir saat içinde bitiyorsa, pilinizin değiştirilmesi gerekebilir. Pilleri uzun süre kullandıktan sonra, piller tükenir. Piliniz de ciddi bir yanlışlık varsa, macOS size gösterecktir. Menü çubuğunda pil simgesini tıklayın Seçenek tuşuna basın.  Durumu: Normal , ise sorun yok. Yanlış bir şey varsa  yakında değiştirin . Değiştirin uyarısını alıyorsanız Mac servisine gitmeniz gerekecektir.
macbook pil - bitik

3.İnternet Tarayıcınızı Değiştirme

Macbook da tarayıcı olarak Chrome kullanıyorsanız kesinlikle Safari internet tarayıcınıza geçmelisiniz. Safari kullanmak size bir iki saat kazandıracaktır. Chrome , Safari programına göre daha fazla güç tüketimi yapmakta olduğundan değiştirmeniz size büyük enerji kazancı sağlayacaktır. Safariyi deneyin iyi bir tarayıcıdır.
macbook pil - safari

4.Klavye Işığını Kapatma

Karanlıkta çalıştığınız zamanlarda işinize yarayan klavye arka ışığını kapatmayı denemelisiniz. F5 tuşu ile kapatabilirsiniz.

 macbook pil - ışık

5.Ekranınızı Karartın

Bu işlem yeni , macbook lar için pek farketmese bile eski mac lar için işe yarayacaktır. Parlaklığı azaltmanız , daha uzun ömürlü bir pil için kesinlikle yardımcı olur. Bu işlemi yapmak için F1 ve F2 tuşları ile parlaklığı azaltıp arttırabilirsiniz.Otomatik ekran parlağını devre dışı bırakmak için Sistem tercihleri>Ekran yolunu izleyin.

6.Kullanmadığınız Uygulamaları Kapatın

Macbook pil tüketimini hızlandıran olaylardan bir tanesi de kaynak tüketimini çok kullanan uygulamalar. Dikkat edilmesi gereken nokta , onları kullanmadığınız zamanlarda hala çalışıyor olmalarıdır.Hangi uygulamanın açık olduğunu görmek için, Etkinlik monitörü ; Uygulamalar>araçlar tıklayın. CPU sekmesinde yüksek olan uygulamayı bulun ve çift tıklayıp çıkış yapın.

7.Turbo Boost Özelliğini Kapatın

Turbo Boost özelliği intel işlemciler için kullanılan bir özellik. Bazı macbook’larda bu özelliği kullanmanıza gerek yok. Apple’ın sitesinden mac modelinize bakarak Turbo boost özelliğini destekleyip desteklemediğinize bakabilirsiniz.

 

8.Güç Tasarruf Modunu Ayarlama

Mac bilgisayarınızdaki macOS işletim sisteminizin pil ömrünü en üst düzeyine çıkarmak için , Sistem Tercihlerini seçin ve Enerji Tasarrufunu açın. Kaydırma çubuğunu oynatarak ekranın ne kadar süre açık kalacağını ayarlayın, süreyi azaltın. Pil gücüyle çalışırken ekranı biraz karartın ve Mümkünse sabit diski uyku moduna geçir seçeneklerini işaretleyin. Üçüncü seçeneğin tik işaretini kaldırın. Bu seçenek uyku modunda e-postalarınızı,takvimi ve icloud güncelleştirmelerini kontrol eder, o yüzden kapalı durmalı.
macbook pil - energy saver

9.Pil Ömrünüze Bakın

Macbook Pil Sağlığı ,pil ömrünüzü izler ve teknik bilgiler sunar, bu uygulama size en yüksek şarj kapasitesiyle birlikte pilin durumunu genel bir puan olarak gösterir.Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
macbook pil - battery health

10.Temizleme Yapın

Optimize edilmemiş macOS ,genellikle kendi kaynaklarını yönetmek için iyi olmasına rağmen hurdaya dönüşebilir. Bu durum sistemi nasıl kullandığınıza bağlıdır.Bir sürü program yüklemeniz buna bir örnektir.Bu durumu düzeltme işlemi birkaç yolla yapabilirsiniz.Dahili depolama yönetim aracını kullanmak, büyük kullanmadığınız dosyaları silmek.Bu işlem için hazır programlar mevcut, bunlardan bir tanesi CleanMyMac 3 buradan indirebilirsiniz.

Sonuç olarak , yukarıda bahsedilen adımları uyguladıktan sonra pil ömrünüz normal kullanımınıza göre daha uzun süre gitmelidir.Bu işlemlerden sonra pilinizin kullanım süresinde bir değişiklik olmuyorsa Macbook pili niz kalibre etmeyi de deneyebilirsiniz. Macbook’unuzu  şarj edin, tam şarj ettikten sonra piliniz bitene kadar kullanın, mac kapanana kadar.Kapandıktan sonra tekrar açmayı deneyin , pilin bittiğine iyice emin olun.Daha sonra tekrar şarj edin ayrıca güç kablonuz takılı olarak kullanmamanızı tavsiye ediyorum.

Kaynak tvtekno.net

Yorumlar

Popüler Yayınlar