Bilgisayarınızda Boş Yer Nasıl Açılır?

Bilgisayarınız da Daha Fazla Boş Yer Açın

Bilgisayarınız da Daha Fazla Boş Yer Açın

Bilgisayarınızda bulunan harddiskler ne kadar kapasitesi olursa olsun , gün geçtikçe dolmaya başlayacak ve sisteminizi yavaşlatacaktır.Genel de kullanıcılar boş yer kalmamış, hemen bir şeyler sileyim diyerek verilerini siliyor. İşletim sisteminiz windows 10 ise başka bir seçeneğiniz daha var. Windows 10 işletim sistemi istenilen durumlarda sistem dosyalarını sıkıştırarak boş yer açabiliyor.
Windows 10’un bu sıkıştırma işleminin boş yer açmak dışında sağladığı başka faydaları da var. Windows güncelleştirmeleri sırasında sistem dosyalarını değiştirebiliyor yada silebiliyor.Bu işlemler ile dosya paketleme ve çözme işlemleri süresini de azaltıyor.

Bilgisayarınızda Ne Kadar Boş Yer Var?

Bilgisayarınız da ne kadar boş yer var , ilk olarak bunu tespit edelim.Ekranın sol alt köşesindeki windows tuşuna farenin sol tuşu ile basın. Ayarlara(çarklı simge) giriş yapın. Sistem kısmına giriş yapın.
boş yer - ayarlar
boş yer - sistem
Açılan pencereden Depolama yazan yere basın. “Bu Bilgisayar” başlığı altındaki gösterge çubuğu, bilgisayarınızdaki kullanılan diski gösterecektir. Gösterge çubuğu mavi renkli ise henüz sıkıştırma işlemine ihtiyacınız yok demektir. Renk kırmızıya dönmüş ise bilgisayarınızın diskinde yer açma işlemi faydalı olacaktır.
boş yer - depolama

Sıkıştırma Durumuna Bakın

İşletim sistemi yüklü olarak aldığınız bilgisayarların bazılarında , yükleyici firmalar tarafından sıkıştırma özelliği aktif olarak geliyor.Bu işlem yapılmış ise yapmanıza gerek yok. Windows’u ara ya (mercek işareti) basın. Komut yazın , ekrana gelen sonuçlardan komut satırı ya farenin sağ tuşu ile basın ve açılan seçeneklerden yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin. Açılan komut satırına “compact/q” yazıp(tırnak işaretleri olmadan) enter tuşuna basın. Sıkıştırma işlemi daha önce yapılmamış ise ekrana “The compression ratio is 1,0 to 1” yazısı gelecektir. 1,0 to 1 sıkıştırma yok demektir.
boş yer - compact

Dosyalarınızı Sıkıştırmaya Başlayın!

Komut satırı açık iken “compact/compactos:always” yazıp enter tuşuna basın.Bir kaç dakika içerisinde sıkıştırma işlemi tamamlanacaktır.Yapılan sıkıştırma işlemi ile ilgili bilgiler ,işlemin sonunda karşınıza gelecektir. Bu ekranda sıkıştırılan dosyalar, sıkıştırma oranlarına bakabilirsiniz. Bilgisayarınızın başlangıçta bakmış olduğunuz boş yer durumunu tekrar kontrol edin.
Eğer bu işlemlerden sonra bilgisayarınızın yavaşladığını düşünüyorsanız , yaptığınız işlemleri geri almak için, Komut satırına “compact/compactos:never” yazıp enter tuşuna basarsanız.Bir kaç dakika sonra yapılan tüm sıkıştırma işlemlerini geri almış olursunuz.

Kaynak : Tvtekno.net

Yorumlar

Popüler Yayınlar